HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points)
System HACCP to bardzo ważny między innymi dla sektora spożywczego i rolnego System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (od ang. Hazard Analysis and Critical Control Points). Stworzony on został w celu opracowania systemowego postępowania mającego na celu zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Odbywa się to głównie poprzez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń bezpieczeństwa żywności z punktu widzenia jej jakości zdrowotnej oraz ryzyka wystąpienia różnych zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i dystrybucji.
Firmy, które zobowiązane są do stosowania systemu HACCP chętnie podejmują współpracę z ekipami usług DDD, które oferują zarówno deratyzację, jak i dezynfekcję oraz dezynsekcję. Nasz zespół zapewnia warszawskim klientom m.in. skuteczny monitoring DDD.
Dowiedz się więcej o HACCP z naszego wpisu blogowego: DEZYNFEKCJA: W JAKICH BRANŻACH NAJCZĘŚCIEJ POWINNO SIĘ JĄ WYKONYWAĆ?
Siedem ważnych zasad systemy HACCP!
- Identyfikacja zagrożeń i opisanie środków zapobiegawczych.
- Identyfikacja krytycznych punktów kontroli.
- Identyfikacja limitów krytycznych.
- Ustalenie systemu monitorowania.
- Określenie działań korygujących.
- Ustalenie procedur zapisów.
- Ustalenie procedur weryfikacji systemu.