Deratyzacja, dezynfekcja, dezynsekcja

SŁOWNIK

Rybiki

Rybik cukrowy
Gatunek rybika z rodziny Lepismatidae, komensal człowieka. Jego nazwa nie jest przypadkowa i jest ściśle powiązana z otaczającą rybika srebrzystą łuseczką. Drugi człon nazwy zawdzięcza upodobaniu do słodkich, węglowodanowych produktów. Stanowią one jego ulubione źródło pożywienia. Cechują się również bardzo szybkim i zwinnym sposobem poruszenia, który wyróżnia je wśród innych insektów. Do Europy trafiły z tropików. Można domniemać, że ich upodobanie do ciepłych wilgotnych miejsc pochodzi właśnie z pierwotnego miejsca zamieszkania.

Rybik piekarniany
Jak sama nazwa wskazuje, jego głównym miejscem bytowania są pomieszczenia o wysokiej temperaturze. Należą do nich właśnie między innymi piekarnie. Jego ciało pokryte jest czarnymi i żółtawymi łuskami i osiąga długość ok. 13 mm. Z uwagi na skłonność do żerowania na produktach spożywczych, jeżeli podejrzewasz zasiedlenie terenu przez rybika piekarnianego, konieczne może być dokładne sprawdzenia takich artykułów jak chleby, mąki i makarony.

Rybiki słownik